Osteopathie

Osteopathie deed slechts vrij recent zijn intrede in de diergeneeskundige wereld. Het is een holistische geneeswijze welke ontwikkeld werd aan het eind van de 19e eeuw. Holistisch wil niets anders zeggen dan “uit één geheel”. Elk deeltje van ons lichaam staat op een directe of indirecte manier in verbinding met een ander deeltje. Zo kan een leverprobleem huidklachten geven of een verstuikte enkel lage rugpijn enzovoort.

Osteopathie is volledig gebaseerd op de anatomie, fysiologie en neurologie van het lichaam en is geen synoniem voor een zweverige, hocus pocus therapie.

Indicaties voor osteopathie bij paarden:

Mogelijke indicaties:

 • Orthopedische en rugproblemen:
  Onregelmatig lopen, veelvuldig struikelen, minder goed ruggebruik, verminderde bespiering, moeilijke galopwissels, moeilijk onderbrengen van de achterhand.
 • Inwendige problemen:
  Een niet optimale spijsvertering, recurrente koliek of diarree.
 • Vruchtbaarheidsproblemen:
  Het niet hengstig worden van de merrie, het niet drachtig worden, “pismerries”.
 • Gedragsproblemen:
  Een paard wordt niet onhandelbaar geboren! De echte oorzaak van onhandelbare paarden is dan ook slechts zelden te wijten aan een slecht karakter.
 • Rijtechnische problemen:
  het paard loopt op één kant veel moeilijker, het paard houdt het bit vast, gaat te vlak over de sprong.
 • Preventie:
  We dringen onze paarden een levensstijl op die volledig tegennatuurlijk is. Een paard in de natuur beweegt en eet bijna de ganse dag. Wij sluiten onze sportpaarden vaak 23 uur per dag op en geven twee maal per dag een grote portie sterk geconcentreerd krachtvoer.

Osteopathie kan hier preventief zijn nut bewijzen. Het lichaam wordt terug in staat gesteld om zo goed mogelijk te functioneren ondanks de door ons opgelegde beperkingen en onnatuurlijke levensomstandigheden. Blokkades kunnen op die manier behandeld worden alvorens de ruiter ze gewaar wordt en vooraleer ze klinische problemen veroorzaken.

Als algemene regel kan gesteld worden dat bij acute gevallen eerst een dierenarts dient geconsulteerd te worden.

Een paardenosteopaat zal in vele gevallen weigeren een erge koliek of een paard dat plots erg mankt te behandelen.